ОСТАВАТ БРОЕНИ ДНИ ДО КРАЙНИЯ СРОК ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НЕСТЛЕ ЗА ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2021“, ОРГАНИЗИРАН ОТ „НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ“ В ПАРТНЬОРСТВО С НСОРБ И СОНИК СТАРТ

admin No Comment
Новини

ОСТАВАТ БРОЕНИ ДНИ ДО КРАЙНИЯ СРОК ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НЕСТЛЕ ЗА ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2021“, ОРГАНИЗИРАН ОТ „НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ“ В ПАРТНЬОРСТВО С НСОРБ

Какво по-хубаво от една есенна разходка сред природата! Остават само няколко дни до финала на конкурса „Нестле за живей активно! 2021“, възползвайте се и се включете в прекрасната инициатива на Община Драгоман и „Нестле България“, в партньорство с НСОРБ и Министерство на младежта и спорта, като преминете един от обявените пешеходни Маршрути:

  • Маршрут № 1 – от Площад „Разширението“ – паркинг „Център за влажни зони“ до връх „Петровски кръст“ – Чепън планина;
  • По него участниците могат да се изкачат до най-високата точка на Чепън планина – връх „Петровски кръст“, където има оброчен кръст, новопостроен параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ с единствения по рода си на Балканите иконостас от цветна венецианска мозайка и топено цветно стъкло, останки от разрушения Средновековен манастирски храм и магерница, както и останки от светилището на Бог Сабазий. А в подножието на планината пред погледа на посетителите се разкрива уникалната гледка на Драгоманското блато.
  • Дължина на маршрута – 4,6 км
  • Снимки от крайна точка връх „Петровски кръст“ – Чепън планина:

 

 

  • Маршрут № 2 – от центъра на с. Начево, община Драгоман до Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики“;
  • По този маршрут участниците ще достигнат до един от най-значимите манастири в Драгоманския край. Ще се насладят на прекрасната природа, на осезаемата Божия благодат в реставрираната уникална по архитектура и стенописи църква на Свети Атанасий Велики, на невероятното въздействие на чудотворния лечебен извор.  В Средновековния манастир е основано и първото килийно училище в региона, което по-късно става класно и просъществува до средата на XX век. Днес манастирът е изцяло обновен и реставриран и е достъпен за посетители от цялата страна и от чужбина.
  • Дължина на маршрута – 4,8 км
  • Снимки от крайна точка Неделишки манастир „Св.Атанасий Велики“

 

  • Маршрут № 3 – от центъра на с. Несла, община Драгоман до новоизградената църква „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ в с. Несла.
  • Третият маршрут е предложен в два варианта – по-кратък и по – дълъг, като крайната точка е Църква „Св. Св. Ап. Петър и Павел“. Църквата е изградена върху основите на средновековен храм, руините на който се намират западно от селото. Църквата е уникална по своя архитектурен градеж и вътрешна църковна уредба, отворена е за посетители,  намира се на място, заобиколено от зеленина и природни красоти, разполага и с атрактивни кътове за отдих.
  • Дължина на маршрута:

1 вариант – 1 км;

2 вариант – 1,9 км

  • Снимки от крайна точка Църква „Св. Св. Ап. Петър и Павел“

Община Драгоман се намира на 43 км западно от град София и едва на 16 км от българо-сръбската граница, ситуирана е в малка планинска местност в подножието на планината Чепън (част от планинската верига на Стара планина) и е по-известна като „Малката Света гора“. Мястото е изпълнено с храмова архитектура и иконография, духовен мир, природна красота исторически факти. Посещавайки „Малката Света гора“ (община Драгоман), посетителите ще се потопят в спокойна атмосфера, обхващаща дестинацията с всичките й културно-исторически и природни забележителности.

Маршрутите са отбелязани в Маршрутните карти, които виждате, като същите са разлепени на всяка една начална точка на съответния маршрут.

Преминете по поне един от трите пешеходни маршрути до 26.09.2021г., изпратете имейл със снимки от Вашата вълнуваща разходка на имейл адрес: b_bogdanovadr@abv.bg и ще получите като подарък рекламен материал от Община Драгоман.

 

„ПОДОБРИ СВОЯ РЕКОРД! ХОДИ И БЪДИ АКТИВЕН“

Социални мрежи