ФЛАШМОБ „БЪДИ ЩАСТЛИВ”

admin No Comment
Новини

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-ти март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Целта е да насърчава държавите да отдават по-голямо значение на стремежа към щастие и благоденствие. Датата не е случайно избрана – тогава се наблюдава изравняване на деня и нощта. Това носи послание за баланс, равноправие, мир и стабилност по целия свят. По този повод граждани от целия свят се включват в специално движение, чиято основна цел е да създаде един по-щастлив и усмихнат свят. Възможността да се включваме в дейности, които осмислят живота ни, емоционалната интелигентност и умението да трансформираме енергията си в позитивни чувства – всичко това зависи изцяло от нас и е в основата на умението да постигаме успех и да се чувстваме щастливи.

Екипите и доброволците на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ – Левски решиха да привлекат вниманието на съгражданите си и ги провокират да се присъединят към инициативата да направят 20 март един различен ден. Събитието е част от Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

С организиран флашмоб под надслов: „БЪДИ ЩАСТЛИВ“, те вдъхновиха жителите на града да открият Щастието във всички онези малки жестове и моменти, на които забравяме да се порадваме, и напомниха, че въпреки забързаното ежедневие и трудностите, пред които се изправяме, можем да направим деня си различен, цветен и специален. С усмихнати лица, рисувани балони и цветни послания те призоваха всички да се замислят и отговорят на въпроси като: „Кога за последно направих някого щастлив?“; „Щастлив ли съм?“; „Кое ме прави щастлив?“; „От какво имам нужда, за да бъда щастлив?“, „Как мога да направя някой друг щастлив?”. Да бъдеш щастлив означава да притежаваш смелостта да изречеш „Сгреших! Прости ми!”, да имаш чувствителността да промълвиш „Имам нужда от теб!”, да можеш да прошепнеш „Обичам те!”. Инициативата изненада, но и въодушеви жителите на града, станали свидетели на организирания флашмоб. Тя постигна своята цел, провокирайки местната общност и предавайки посланието за Щастието.

Ето и някои идеи от доброволците как денят ви да стане щастлив:

  • Направи една неочаквана и приятна изненада на най-близкия си човек;
  • Сложи си емблема, която да е свързана с щастието;
  • Облечи си интересна, а защо не и неочаквана като вид и комбинация дреха или аксесоари;
  • Организирай нещо интересно там, където учиш, работиш, живееш, което да изненада хората;
  • Пусни в социалните мрежи кадър, видео, афоризъм, свързани с щастието;
  • Нарисувай с цветни маркери интересни рисунки на цветни балони или летящи фенери и ги пусни на публично място;
  • Слушай с приятели музика,  която те прави щастлив;
  • Купи или прочети книга, посветена на щастието;
  • Гледай филм за щастието;
  • Направи нещо хубаво за някое бездомно животно или за домашния любимец;
  • Обади се по телефона на човек, когото не си чувал от много време, и му кажи нещо хубаво;
  • Спри непознат и му направи комплимент или му подари нещо символично – зарче, кокиче, бележка с пожелание за щастие;
  • Припомни си с приятели мечтани и луди ваши идеи и осъществете някои от тях

…И може би не само днес ще БЪДЕШ ЩАСТЛИВ!

Социални мрежи