СЕДЯНКА

admin No Comment
Новини

На 28 януари 2019 г. екипите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ гр. Левски организираха заедно СЕДЯНКА с потребителите на социалните услуги, доброволци и гости от клуба на Пенсионера в града. Инициативата е част от идеята за запознаване и съхраняване на българските  традиции и обичаи.

Само допреди половин век обичаят да се прави седянка е бил характерен за българския бит. В късна есен, след прибирането на реколтата, идвало време за този поетичен обичай. Младите хора се събират около огнището, където се редуват песни, танци, музика, обреди, приказки, предания, легенди, гатанки, закачки, задявания, суеверия. Въпреки, че се възприема като празник, в основата на седянката е трудът.

Целта на организираната инициатива беше да съхрани и предаде на децата знания за бита и живота на българския народ и предизвика у тях желание да продължат българската традиция. На децата бяха показани умения в  традиционните техники на ръкоделие, които все по-рядко се практикуват и са застрашени от изчезване. Запознаха се с техниката за изработване на мънистени накити – гривни, колиета, обеци, плетене на една кука, изработване на декоративни цветя, ръкохватка за топли предмети, бродиране, апликиране, месене на тестени изделия, точене на баница и приготвяне на сладкиши. Настроението беше повдигнато с весели шеги, закачки, народни песни, гатанки и стихотворения. В края на Седянката всички участници се почерпиха с баница, сладкиши и питка със сирене. А децата с радост направиха изложба от изработените от тях изделия, за да споделят с другите гордостта от постигнатото.